Po několika sezeních a rozmýšlení nad tím, kam zamíříme s Martinem příště, padla nakonec volba na Nový Zéland. Horkým favoritem byla také Austrálie, ale nakonec jsme usoudili, že dáme přednost zelenému ostrovu před pouštním kontinentem. Napomohla tomu i informace, že si lze žádat o tzv. Working Holiday Visa. Rozdíl byl v tom, že do Austrálie nesplňoval Martin jednu z podmínek (uchazeči si mohou žádat o vízum pouze do 30 let).

Working Holiday Visa to New Zealand

Tento druh víza umožňuje mladým lidem návštěvu Nového Zélandu po dobu až 1 roku. Samozřejmě je o něj veliký zájem a již po několika minutách, kdy se otevřou kvóta na podání žádosti, je limit zaplněn. Naštěstí v době internetu jsou k dispozici návody a vychytávky, jak si zisk víza zvýšit.

Letos se kvóta otevírala 5.3.2019 ve 22:00 hod. (našeho času). Velice záleží i na rychlosti připojení k internetu a vzhledem k tomu, že jsme si je s Martinem podávali současně, tak rozdíl mezi našim téměř stejným kliknutím, bylo cca 200 lidí. Martin měl to štěstí, že se mu jednotlivé stránky formuláře načítaly poměrně rychle, zatímco já jsem nervózně sledovala kolečko s načítáním stránek.

Pokud se vám ale podaří proklikat se až na portál platby a platbu provést, máte z 90% vyhráno. Nám se to nakonec poštěstilo. Zhruba po 28 minutách, kdy jsme zkontrolovali dostupnost otevření kvót, byl limit zaplněn a kvóta zavřená. Maximální počet žádostí je 1200. Další šance je až za rok. Working Holiday víza jsou určena pro lidi do 35 let, kteří chtějí na Novém Zélandu hlavně cestovat, ale umožňují v zemi i pracovat či studovat.

Co jsem si pročítala několik webových stránek a skupin, někteří se o získání víz snaží třeba 4 roky. Dokonce jsem se v práci setkala i s jedním pacientem, který cestuje po světě, ale s vízem na Nový Zéland nemá štěstí už 3 roky. Pokud bych to měla shrnout, tak je opravdu štěstí, pokud ho jako jedinec získáte. Když se to podaří dvojici, zní to až neuvěřitelně! (obzvlášť, když je to hned na poprvé)

Podmínky pro žádost

  • Věk 18 – 35 let v době žádosti o víza
  • Nemáte nebo s sebou neberete děti
  • Při vstupu budete mít zpáteční letenku nebo finanční prostředky na její koupi
  • Při vstupu budete mít na účtu minimálně 4 200 NZD
  • Budete mít sjednané cestovní pojištění na celou dobu pobytu
  • Working holiday víza vám nebyla v dřívějších letech schválena

Cena za Working Holiday Visa na osobu: 245 NZD (necelých 4 000 CZK)

Odpověď z imigračního oddělení

Pokud je žádost schválená, dostanete emailem potvrzení, že status žádosti o víza byl změněn.  Většina žádostí je zpracována do 25 dnů, ale obvykle se imigrační ozve dříve. Chce to hlavně kontrolovat mailovou schránku včetně spamů. Nám přišla odpověď o zařazení do zpracování po 2 dnech s informací, že máme 14 dní na to, abychom doložili RTG plic z důvodu kontroly, zda nemáme tuberkulózu.

Nejprve jsme si mysleli, že stačí zajít na nějaké pracoviště, kde si na vlastní žádost necháme udělat RTG plic, ale imigrační spolupracuje pouze s jedním pracovištěm v ČR. Naštěstí se nachází v Praze 6 na Vítězném náměstí. Pokud se tedy rozhodnete vycestovat na stejné vízum do Kanady, Austrálie nebo Nového Zélandu, nasměrují vás sem: http://www.viteznenam.cz/?lang=en

Před návštěvou se musíte k lékaři objednat. Vzhledem k tomu, že máte deadline 14 dní, jste rádi, pokud se nějaký termín najde. V tenhle okamžik jsem byla ráda za to, že máme Prahu kousek od místa bydliště. Neumím si představit, že bych bydlela např. na Moravě nebo u Ostravy.

Každopádně návštěva byla také zajímavá, protože nás Martin objednával dohromady a doktorka odepiśovala s tím, že počítá s náma oběma. Když však volala dalšího na řadu, oznámila mi, že mě zapsanou nemá a že jen díky tomu, že nemá plno, mě tedy vezme…….nevím co bych dělala, kdyby mi řekla, že když mě nemá zapsanou, tak mám smůlu. Ta schůzka u doktorky zahrnuje to, že musíte přinést vytištěné a vyplněné formuláře z imigračního, které si od vás vezme a přiložíte k tomu průkazovou fotografii. Nakonec si vezmete ještě pas, se kterým vás vyfotí. Cena za návštěvu 1000 CZK / osobu. Dále Vás ještě pošle na RTG plic, za který opět zaplatíte také 1000 CZK / osobu.

Nejvíc mě překvapilo, že jsem se domnívala, že tohle specializované pracoviště bude zaměřené pouze na vyřizování lékařských prohlídek a RTG pouze pro ty, kteří cestují do zahraničí. Ale RTG oddělení bylo pro všechny. Takže bylo úsměvné vidět frontu cca 30 mladých lidí s formulářema, pasama a 1000 korunovou bankovkou v řadě jak ve frontě na banány a mezi nimi posedávající starší osoby, kteří s nechápajícím výrazem komentovali situaci s tím, co se tady dneska děje 😀 Ti co teprve vcházeli občas protočili oči a hned odešli s tím, že přijdou na RTG jindy.

Nakonec jsme ale vše zvládli a po 4 hodinách jsme měli vyřízeno!

BLAHOPŘEJEME!

E-mail, na který všichni žadatelé netrpělivě čekají, přišel. Je pravda, že Martin se mohl radost o několik dní dříve než já, ale jak řekl: nemůžu se ještě radovat, protože chceme odletět spolu a dokud tobě nepřijde mail, nemůžu slavit. 25.3.2019 jsem se dočkala mailu i já a nám se otevřely dveře za dalším dobrodružstvím.

Kategorie: Blog